PRIMA PAGINĂDESPRE MINEGALERIE MEDIASUBIECTEBLOGCONTACT

 

        

 

 

 


SORIN ILIEŞIU – candidat pentru SENAT

din partea USL - Uniunea Social-Liberală

 

 BUNĂSTARE şi LEGI BUNE pentru SIBIU, pentru SIBIENI şi pentru ROMÂNIA!

 

WEB-SITE : www.soriniliesiu.ro

FACEBOOK : http://www.facebook.com/iliesiusorin

CANAL YOUTUBE

 

L-aţi văzut şi l-aţi auzit la Antena3, Realitatea TV,TVR, Digi 24, România TV.

 

E ardelean, liberal, anticomunist, conferenţiar universitar, cineast, fiu de preot.

 

 

SORIN ILIEŞIU, PENTRU SIBIU şi SIBIENI:

 

1. Sibiul să primească la fel de mult cât dă!

2. Sibiu, capitală regională a patru judeţe: Sibiu, Hunedoara, Alba, Mureş!

3. Sibiul în patrimoniul universal UNESCO!

4. Legi bune pentru Sibiu şi sibieni !

 

 

<< (1) Ca senator de Sibiu voi acţiona pentru iniţierea şi adoptarea unei legi echitabile referitoare la raportul dintre ceea ce dă statului o comunitate locală şi ceea ce primeşte. Se va corecta astfel inclusiv situaţia Sibiului care e pe locul 7 la contribuţii („la dat”) şi pe locul 38 (!) la beneficii („la primit”).

 

(2) Ca senator de Sibiu voi acţiona ca Sibiul să devină capitala regională a patru judeţe: Sibiu, Alba, Hunedoara şi Mureş. Statutul de capitală regională va aduce Sibiului prestigiu, locuri de muncă specifice, oportunităţi în domenii administrative, industriale şi de afaceri, dar şi în cele culturale sau universitare.

 

(3) Ca senator de Sibiu voi acţiona ca Sibiul să fie inclus în patrimoniul universal UNESCO. Odată cu „adoptarea” Sibiului de către UNESCO , turismul cultural va cunoaşte o dezvoltare fără precedent. Sibiul şi sibienii vor beneficia de o înaltă apreciere internaţională şi, nu în ultimul rând, de mai multă de bunăstare.

 

(4) Ca senator de Sibiu, metropolă culturală şi universitară, voi acţiona pentru iniţierea şi adoptarea unor legi bune pentru Cultură şi Educaţie, pentru Biserică şi Armată, pentru Familie şi Sănătate, pentru Tineri şi Pensionari. >>.

 

IOAN CINDREA - preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu:
Apreciez candidatura domnului Sorin Ilieşiu în Sibiu şi îmi manifest admiraţia pentru întreaga sa activitatea profesională care îl califică drept un om de cultură valoros şi integru, un intelectual de mare ţinută. Suntem onoraţi ca municipiul şi judeţul Sibiu să fie reprezentat în Parlamentul României de Domnia Sa şi am convingerea că sibienii îl vor alege ca senator, pentru că Sorin Ilieşiu a demonstrat, prin toate proiectele sale duse la capăt, că este un om consecvent, un om de cuvânt şi dârz. Îi urez succes şi sunt încredinţat că, şi cu ajutorul lui Dumnezeu, va reuşi să înfăptuiască ceea ce şi-a propus pentru Sibiu!

 

RENATE WEBER - membră a Parlamentului European :

„Sorin Ilieşiu a demonstrat, prin tot ce a făcut până acum, că este omul care se bate până la capăt pentru ceea ce crede că este corect şi adevărat. Sunt ferm convinsă ca din poziţia de parlamentar, îi va sluji cu credinţă pe cei care îi vor da votul lor de încredere şi misiunea de a-i reprezenta în Senatul României” - 11 noiembrie, 2012.

  

De ce candidez la Sibiu

 

 

<< Sunt ardelean, născut la Baia-Mare din părinţi maramureşeni. Am trăit în Baia-Mare până la 19 ani când am plecat la Bucureşti pentru studii. Tatăl meu a fost profesor de limba română şi preot. Soţia mea (nepoată de preot ortodox), cardiolog şi conferenţiar la Universitatea de Medicină „Carol Davila” din Bucureşti, este şi ea ardeleancă născută la Baia-Mare din părinţi maramureşeni.

 

(a) Sunt un om de cultură legat de Sibiu mai ales prin faptul că am realizat un film documentar despre Emil Cioran, unul dintre cei mai mari gânditori ai secolului 20, supranumit "scepticul de serviciu al unei lumi în declin". Filmul "Apocalipsa după Cioran" - realizat împreună cu dl Gabriel Liiceanu - include cel mai substanţial interviu acordat vreodată de Cioran pe care l-am filmat la Paris, în 1990. Am filmat apoi la Sibiu şi la Răşinari, sub îndrumarea fratelui mai mic al lui Emil Cioran, Aurel, care a trăit în Sibiu.

 

(b) Sunt legat de Sibiu şi prin faptul că am participat de multe ori la Astra Film Festival din Sibiu, cel mai important festival internaţional de film documentar din Europa centrală şi de est. Filmul meu despre Regina Maria (interpretată de actriţa Maia Morgenstern) a fost distins la acest festival cu Premiul „Made in Romania” acordat de Institutul Cultural Român.

 

(c) Voi fi legat de Sibiu şi prin faptul că viitorul meu cuscru e sibian (căsătoria fiicei mele va avea loc în viitorul apropiat).

 

(d) Sunt legat de germanitatea Sibiului prin faptul că, pe linie maternă, am o străbunică germană (Regina Keinzel, născută la Reghin). În 2005, după ce am redactat de unul singur raportul neoficial pentru condamnarea comunismului şi apoi numeroasele apelurile adresate cu insistenţă preşedintelui Băsescu întrucât acesta declarase că nu poate condamna crimele comuniste fără „dovezi” şi fără raport, d-na Ana Blandiana, creatoarea Memorialului Sighet, apreciind excesul meu în consecvenţă şi rigoare, mi-a spus că sunt un „român atipic”. „Cred că sunt atipic pentru că am o străbunică germană...”, i-am răspuns.

De curând, într-un context similar, istoricul comunismului Marius Oprea m-a numit „neamţul de la Bucureşti”>>.

  

Argument politic - Sorin Ilieşiu

 

“La Antena3, la Realitatea TV, la Digi 24 sau la România TV, am spus de nenumărate ori că răul cel mai mare îndurat de români a fost cauzat de guvernarea Băsescu din perioada 2008-2012, o guvernare lipsită de omenie, o guvernare clientelară, nedemocratică şi antinaţională. Timp de aproape patru ani, preşedintele Băsescu a condus discreţionar Guvernul, Parlamentul şi Justiţia, prin intermediul marionetelor sale.

 

În iunie 2011 am scris un apel în care am cerut demisia preşedintelui Băsescu; în doar trei zile, apelul meu a fost semnat de peste 27.000 de oameni - cifră record. Un an mai târziu, în iulie 2012, peste 7.400.000 de cetăţeni reprezentand aproape 90% dintre cei care au participat la referendum, au votat pentru demiterea lui Băsescu. În întreaga istorie a României nu a mai existat un vot negativ atât de categoric.

Incredibil însă, voinţa populară a fost călcată în picioare şi odată cu ea, democraţia şi statul de drept. La fel s-ar putea întâmpla şi după alegerile din 9 decembrie, dacă prezenţa la vot nu va fi majoritară şi dacă scorul electoral nu va fi covârşitor în favoarea candidaţilor USL.

 

Votul pozitiv

 

Singura şansă a României în acest moment este votul masiv pentru candidaţii USL, adică pentru un guvern USL susţinut de o largă şi legitimă majoritate parlamentară, care să iniţieze şi să adopte legi bune în locul celor rele.

 

Programul de guvernare al USL, lansat în 8 noiembrie 2012, îmbină principiile social-democrate cu cele liberale şi creştin-democrate. Numai un asemenea program poate scoate România din mocirla în care a ajuns din cauza guvernării Băsescu din anii 2008-2012.

 

Programul de guvernare al USL a fost conceput cu dragoste pentru România şi cetăţenii ei, cu gândul la bunăstarea lor, la recâştigarea demnităţii lor.

 

După 20 de ani de vot negativ, România are în sfârşit şansa votului pozitiv. Doamne ajută!”

 

Câte ceva despre mine

 MIHAI ŞORA:

 

„Pe Domnul Sorin Ilieşiu îl cunosc de aproape un sfert de secol: un om serios, consecvent, integru, având convingeri temeinice, – un om pe care te poţi baza. Niciodată, în niciun fel de împrejurări, această părere pe care mi-am făcut-o despre domnia sa n-a fost dezminţită. Socotesc că, orice funcţie ar îndeplini, îşi va lua sarcina foarte în serios, iar lucrul pe care-l va fi început îl va duce până la capăt”.

 

 

ALEX. ŞTEFĂNESCU:

 

Sorin Ilieşiu este unul din puţinele nume fără pată din viaţa publică de azi. Reputaţia sa de om integru şi de artist demn, aflat de partea binelui, n-a fost şi nici nu poate fi pusă vreodată la îndoială. (…)

...cartea sa Infernul vândut ca paradis poate fi considerată o performanţă intelectuală, fiind o combinaţie de reflecţie şi revelaţie. Înţelegerea atotcuprinzătoarea a istoriei recente şi a prezentului, a filmului şi a raţiunii sale de a exista face ca parcurgerea cărţii să reprezinte pentru cititor o baie de adevăr. (…)

Nu ştiu să se fi scris în ultimii ani fraze rechizitoriale mai tranşante şi mai expresive la adresa comunismului decât cele ale lui Sorin Ilieşiu. Numai Petre Ţuţea mai avea asemenea iluminări de justiţiar.

 

 

academician NICOLAE DABIJA:

 

Ceea ce face Sorin Ilieşiu seamănă cu o operaţie pe cord deschis, fără anestezie. El spune adevărul întreg. Cartea lui e mai mult decât necesară. (...) Sorin Ilieşiu vine să ne atenţioneze: nu există infern cu faţă umană, nu credeţi în religia răului, nu credeţi în “adevărurile” care spun numai minciuni. El devine, prin memoria moştenită, un martor important la viitorul proces al comunismului.

 

 

VARUJAN VOSGANIAN:

 

Sorin Ilieşiu este o figură aparte a ultimilor douăzeci de ani: mânat de idealuri, mereu aflându-se de partea bună a istoriei, scormonitor, până la obsesie, după adevărurile istoriei recente, autorul unor pelicule memorabile despre realităţile tulburătoare ale anilor ‘90 şi despre eroii acelor ani, necontaminat de ambiguităţi şi neistovit de atâtea decepţii.

 

 

LUCIA HOSSU LONGIN:

 

Îl ştiu pe Sorin Ilieşiu din filmele lui. Este cea mai bună cunoaştere. Cel mai veridic atestat al atitudinii sale fără reproş în momente cheie ale luptei pentru democraţie de după decembrie 1989. Niciodată n-a creat nimic împotriva conştiinţei sale. Documentarul i-a fost o cale regală spre ceea ce trebuie să devină societatea românească după ce e limpezită de tot ce o desfigurează şi o murdăreşte.

Este un luptător neînfricat pentru adevăr, de multe ori îl chem telefonic şi vorbim pentru că am nevoie de curajul, de curăţenia lui sufletească. (...)

Nu există frontieră între filmele, cărţile şi gândurile lui Sorin Ilieşiu. Această integritate morală e o calitate rară la intelectualul român.

Lucid, neînfricat, independent şi mai ales, implicat cu toată fiinţa şi cu toate armele sale în apărarea libertăţilor civice şi a porţiei de libertate din decembrie 1989, Sorin Ilieşiu rămâne un luptător de neclintit de pe poziţiile sale. Mă regăsesc pe aceeaşi baricadă.

 

 

MARIUS OPREA:

 

Cine nu-l cunoaşte pe Sorin Ilieşiu? Cineast de mare valoare, de departe cea mai activă voce a societăţii civile, autor sau coautor al numeroase iniţiative civice, dintre care notabilă e aceea care a dus la condamnarea comunismului, Sorin Ilieşiu s-a dovedit pentru toţi cei ce îl cunosc şi un devotat prieten, un om pentru care dreptatea nu e un cuvânt, ci un scop. Perseverenţa luptei lui cu abuzurile Puterii, în încercarea de a împiedica şi amenda derapajele politice o dovedesc din plin. Dar Infernul vândut ca paradis mi-a demonstrat că Sorin Ilieşiu este şi un eseist de mare valoare, preocupat de ceea ce s-a petrecut cu noi în anii regimului comunist. Cu sufletele noastre. Abia acum, după lectura acestei cărţi, pot spune că îl cunosc pe Sorin Ilieşiu – un om puternic, viu şi bun, un etalon al onestităţii şi modestiei în prezent, totodată privind şi judecând lucid şi cu o nedisimulată tristeţe trecutul comunist.

 

 

DUMITRU CHIOARU:

 

Infernul vândut ca paradis este o carte de mărturisiri şi reflecţii despre comunism şi postcomunism, semnată de regizorul Sorin Ilieşiu. O carte subţire dar densă ca o plachetă de versuri... (...).

Scrisă cu luciditate şi probitate profesională, incisivă în atitudine şi percutantă în expresie, uneori de acurateţea şi densitatea de cristal a aforismului, alteori de perspicacitatea şi subtilitatea analitică a comentariului critic, Infernul vândut ca paradis depune o convingătoare mărturie despre felul în care artistul îşi poate împlini vocaţia în două lumi diferite, a totalitarismului şi a libertăţii.

 

 

GHEORGHE GRIGURCU:

 

Unul dintre intelectualii care au înţeles necesitatea de-a purta în continuare mesajul adevărului cu privire la trecutul în cauză, mesaj inevitabil anticomunist, este dl. Sorin Ilieşiu. Regizor de notorietate, exponent de frunte al societăţii civile, domnia sa ne oferă o analiză a repulsivului sistem bizuit pe minciună şi violenţă. 

 

 

RADU F. ALEXANDRU:

 

Opţiunea, atitudinea lui Ilieşiu este implacabilă şi impecabilă, din punct de vedere al mobilizării, al credinţei cu care, de multe ori singur, duce o bătălie pe care, în condiţii normale, ar fi trebuit să şi-o asume întreaga naţiune.

 

 

BEDROS HORASANGIAN:

 

...mai există şi oameni ca Sorin Ilieşiu. Care nu cedează, oricât de singur ar rămâne. Mai există spirite care chiar cred în etică, adevăr, dreptate, libertate de expresie. Mai există oameni de ispravă, care să nu cedeze contingentului, conjuncturalului şi evidenţelor şi să creadă în continuare că acest odios comunism poate fi scos din istorie.

Cartea lui Sorin Ilieşiu, oricât de pătimaş ar fi scrisă pe alocuri, este un îndreptar pătimaş al propriei noastre istorii. Al memoriei fiecăruia dintre noi.

 

 

RADU ULMEANU:

 

Cartea lui Sorin Ilieşiu despre comunism surprinde, în formulări memorabile, nu numai esenţa comunismului, ci şi limbajul de care s-a folosit pentru a-şi încetăţeni uriaşa mistificare. Cred că o asemenea condamnare a acestui sistem politic fariseic şi suicidar pentru naţiunile care i s-au supus de voie sau de nevoie, e, dacă nu unică – prin vehemenţă, documentare, putere de convingere – atunci foarte rară…

 

 

DUMITRU CRUDU:

 

Cartea domnului Sorin Ilieşiu mi se pare a fi de-a dreptul extraordinară prin capacitatea autorului de-a face confesiuni pe muchie de cuţit şi de-a dezvălui atâtea umbre ale comunismului. Nu am mai citit de mult timp un volum atât de emoţionant.

 

 

NICOLAE PRELIPCEANU:

 

... cartea lui Sorin Ilieşiu este o analiză şi un manifest, o analiză a minciunii comuniste şi un manifest pentru adevăr. Ea împleteşte măiestrit profesionalismul cineastului, autor al imaginii celebrelor interviuri ale lui Gabriel Liiceanu cu Cioran, cu observaţia demnă de un analist politic pasionat de adevăr.

 

 

SIMONA MODREANU:

 

...cele mai fascinante pasaje din textul lui Sorin Ilieşiu mi se par cele în care povesteşte – cu detalii tehnice deloc fastidioase – acea aventură totală pentru un cineast, întâlnirea dintre cuvânt-imagine-muzică, pe care i-a prilejuit-o realizarea, alături de Gabriel Liiceanu, a filmului documentar Apocalipsa după Cioran.

 

 

ROMULUS RUSAN:

 

Cartea lui Sorin Ilieşiu atinge excelenţa în numeroasele pagini în care autorul urcă spre aerul rarefiat şi strălucitor al eseului. (…) O carte care se citeşte ca un poem, plină de inspiraţie şi dăruire.

 

 

DAN STANCA:

 

Sorin Ilieşiu, om de film, crede în puterea imaginii şi în capacitatea de a-i convinge pe oameni. Nu mai puţin crede – lucru rar în ziua de azi - şi în forţa cuvintelor. Ceea ce găsim în cartea sa are miez şi doreşte să salveze ce se mai poate din continentul european devastat şi zdruncinat de atâtea orori, dar de nu mai puţine confuzii. Ceea ce am remarcat străbătând anumite capitole este sugestia lansată de autor, aceea că sistemul comunist nu e doar stafia care ne mai respiră în ceafă, dar şi cucoana onorabilă care îmbrăcată în alte ţoale stă alături de noi la masă ACUM.

 

 

CAIUS DOBRESCU:

 

...aşa cum ne-a obişnuit deja, dl. Sorin Ilieşiu nu-şi propune să stimuleze resentimentul, ci discernământul etic şi intelectual.

 

 

VICTOR NEUMANN:

 

Sorin Ilieşiu arată cum a fost subminat setul de valori fundamentale ce asigură echilibrul, bunul simţ, normalitatea şi funcţionalitatea societăţii, pronosticând, totodată, durata emancipării şi, deci, a vindecării României de sub servituţile şi reflexele dobândite în timpul regimului comunist.

 

 

LAVINIA STAN:

 

Reputat cineast şi neobosit activist, Sorin Ilieşiu ramâne una dintre vocile autentice ale societăţii civile româneşti postcomuniste, aducând în prim-plan exigenţa memoriei ca precondiţie a democraţiei.

 

 

IOANA IERONIM:

 

Sorin Ilieşiu – cineast de elită, martor nepreţuit, lucid şi pasionat al prezentului continuu românesc – (...) are un profund simţ al misiunii, acela de a lupta ca artist şi cetăţean, prin toate mijloacele sale, împotriva amneziei şi indiferenţei noastre.

 

 

DRAGOŞ PAUL ALIGICĂ:

 

Suntem familiari cu importantele demersuri publice privitoare la problema comunismului românesc şi a consecinţelor sale, demersuri generate sau susţinute de domnul Sorin Ilieşiu pe parcursul a două decenii cu o tenacitate şi o coerenţă cu totul remarcabile. Datorită acestui volum avem acum posibilitatea de a vedea mai clar, articulate explicit, viziunea şi universul conceptual ce stau în spatele acestor demersuri, inspirându-le. Este o lectură densă, provocatoare, ce dezvăluie nu doar o interpretare personală şi profundă a experimentului comunist dar şi contururile fascinantului profil intelectual al autorului.

 

 

RADU IOANID:

 

În Infernul vândut ca paradis Sorin Ilieşiu descoperă, cu o candoare sfâşietoare şi parcă în faţa ochilor cititorilor, fundătura istoriei care a fost comunismul.

 

 

SORIN LAVRIC:

 

Cine se molipseşte măcar în parte de intransigenţa lui Sorin Ilieşiu are şanse de a fi optimist în privinţa viitorului.

 

 

IRINA-MARGARETA NISTOR:

 

Ce poate fi mai fascinant şi mai cutremurător decât o analiză documentată şi atât de umană a felului cum s-a încercat o îndoctrinare absolută prin film, adesea subliminală şi care a durat decenii? (...) Apoi, să ai privilegiul de a intra in laboratorul Apocalipsei după Cioran, minuţios asamblată de Gabriel Liiceanu şi Sorin Ilieşiu, e în sine o şansă nesperată.

 

 

ION MIHAI PACEPA:

 

Sper că inepuizabilul autor al acestei cărţi va continua să militeze, cu aceeaşi dedicaţie, pentru a ajuta România să extirpe ultimele rămăşiţe ale tumorilor canceroase moştenite de la Ceauşescu. Energica activitate a d-lui Sorin Ilieşiu în fruntea societăţii civile, impecabilul său profesionalism, perseverenţa şi curajul său politic, precum şi îndelungata sa experienţă cinematografică ne dau garanţia ca va reuşi.

 

 

IOAN VIERU:

 

Sorin Ilieşiu rămâne o revelaţie a anilor 90, un artist veritabil căutând sensul unei realităţi social-politice deturnate. (…) Având o viziune critică şi inspirată, regăsită acum şi în cartea sa Infernul vândut ca paradis, el duce mai departe această vocaţie a libertăţii într-o Românie încă dominată de totalitarism, de valori osificate, de artefacte. O Românie care va trebui înlocuită de o altă Românie, pentru toţi. O ţară în care documentarul şi observaţiile lui Sorin Ilieşiu pot fi un remediu, un semnal de alarmă care ar trebui amplificat.

 

MARIAN ŢUŢUI:

Sorin Ilieşiu - ...un gânditor noncomformist care s-a încumetat a începe de timpuriu disecţia a însuşi cadavrului în descompunere al comunismului.

 

 

CRISTIAN TUDOR POPESCU:

Cartea domnului Ilieşiu este un manual de alungare a nosferatului comunist când se apropie prea mult de noi.

 

 

AL. CISTELECAN:

...cartea lui Sorin Ilieşiu are tranşanţa unei somaţii imperative de conştiinţă.

 

 

CRISTIAN ROBU-CORCAN:

Infernul vândut ca paradiso carte extraordinară... 

 

 

GELU VLAŞIN:

... o carte care dincolo de valorizarea literară o să rămână ca un fel de document istoric al perioadei comuniste pe care a trăit-o România.

 

  

 HARTĂ SITETERMENI ŞI CONDIŢIILEGĂTURI UTILE                                                                                 copyright © Sorin Ilieşiu 2012